Γνωριμία με τα εσπεριδοειδή και τη μαστίχα της Χίου

Γεμάτη από γνώσεις ήταν η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στη Χίο στα πλαίσια του θεματικου δικτύου «Όταν η Φύση δημιουργεί … πολιτισμό» και ιδικότερα του  κάμπος των εσπεριδοειδών.  Μπορεί η διάρκειά της να ήταν μόνο δύο μέρες αλλά το πρόγραμμα ήταν γεμάτο και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε πολλές και ποικίλες.  Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ομηρούπολης είχαμε μια κατατοπιστικότατη ενημέρωση για το πώς οι Γενοβέζοι κατακτητές του νησιού καθιέρωσαν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και στη συνέχεια πλούτισαν από το εμπόριό τους.

Περιηγηθήκαμε ύστερα στον υπέροχο κάμπο με τα ευωδιαστά περιβόλια των εσπεριδοειδών, μαζέψαμε μαστίχι (στον μαστιχώνα έξω από το Μουσείο μαστίχας), επισκεφθήκαμε το μουσείο μανταρινιού (στο κτήμα Citrus), γνωρίσαμε το κάστρο της Χίου, (που μέσα του κατοικούν ...700 άνθρωποι και υπάρχουν πολλά αξιοθέατα ).

Ακόμα ξεναγηθήκαμε στο εργοστάσιο όπου παράγονται τα περίφημα αναψυκτικά και οι Χυμοί «Κάμπος Χίου» Μας εντυπωσίασαν τέλος τα περίφημα ψηφιδωτά της Νέας Μονής (μνημείο της UNESCO) .

Ξεναγοί μας σ’ αυτό το ονειρικό ταξίδι τα στελέχη του ΚΠΕ Σταύρος Σπυράκης (προϊστάμενος) και Μαρκέλλα Δημίδου, που έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για να μας εξυπηρετήσουν. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως υπερευχαριστούμε τον Διευθυντή Π.Ε. Χίου  κ. Αριστείδη Κελεπερτζή, που στήριξε την προσπάθειά μας να επισκεφθούμε το γειτονικό μας νησί.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ