Η απίστευτη ιστορία του σχολείου μου

> Ένα πολύ όμορφο κείμενο έκτασης 7 δακτυλογραφημένων σελίδων ολοκληρώθηκε τις μέρες αυτές. Το έγραψε ύστερα από πολύ δουλειά και έρευνα ο Μάρκος Ματζιαρλής , μαθητής της ΣΤ΄τάξης, και με αυτό θα λάβει μέρος σε πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό .

> Για να γραφεί το κείμενο απαιτήθηκε δουλειά 2 μηνών. Ξεκίνησε κάνοντας 2 συνεντεύξεις με  τον κ. Άγγελο Σιδερά, που μένει δίπλα και του μίλησε για την ιστορία του κτηρίου. Συνέχισε με έρευνα στα βιβλία του  Γ. Διγιδίκη «Θερμή μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 ετών»  και του Δ. Μπούμπα «Πετρόχτιστα διδακτήρια της Νοτιο-Ανατολικής  Λέσβου». Τέλος πήρε στοιχεία  από δύο συνεντεύξεις στο

« ΘΗΤΑ της Θερμής». Η πρώτη ήταν του κ. Ευάγγελου Κουνέλη και η δεύτερη της κ. Μαίρης Πισπίνη.

> Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένα οθωμανικό νόμισμα που βρίσκει στο προαύλιο του σχολείου ένας μαθητής γίνεται η αφορμή,  ώστε να ανακαλύψει την ιστορία του διδακτηρίου,που πηγαίνει και την οποία ως τότε αγνοούσε.

Έτσι  μαθαίνει, ότι ως το 1922 το κτήριο ήταν τζαμί (που χτίστηκε πάνω σε ναό της Αγίας Παρασκευής) και η αυλή του μουσουλμανικό νεκροταφείο, ότι εδώ λειτούργησε μια από τις πρώτες νυχτερινές σχολές  της Ελλάδας το 1926 και ότι ολοκληρώθηκε χάρη σε μια γενναία χρηματοδότηση του τότε Υπουργού Παιδείας και βουλευτή του νομού Λέσβου Γ. Παπανδρέου και άρχισε να λειτουργεί το 1931.

Επίσης ανακαλύπτει, ότι για να αγοραστεί εξοπλισμός του σχολείου ο τότε διευθυντής Γ. Πισπίνης πρόβαλε ταινίες του βωβού κινηματογράφου με εισιτήριο στις επάνω αίθουσες του κτηρίου, ότι από τις μουριές του κήπου παραγόταν μετάξι , που πουλιόταν για να έχει έσοδα το σχολείο και πολλά άλλα. 

> Συγχαίρουμε τον Μάρκο , που κοπίασε πραγματικά για να ολοκληρώσει την εργασία του  και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ